Cumartesi, Nisan 20, 2024
Genel

La Via Campasina Avrupa Koordinasyonu: Avrupa Birliği Fransa’daki otoriter gidişatı durdurmak için müdahale etmelidir

La Via Campasina Avrupa Koordinasyonu Fransız Hükümeti’nin işçi haklarına, mega havza inşaatlarına yönelik tutumuna, göstericilere müdehale etmesine ve diktatörce davranışlarına yönelik bir basın açıklaması yayınladı.

Basın açıklaması 30 Mart 2023, Brüksel

Avrupa Birliği Fransa’daki otoriter gidişatı durdurmak için müdahale etmelidir

Geçtiğimiz Cumartesi günü Confédération Paysanne, Les Soulèvements de la Terre ve Bassines Non Merci’nin çağrısıyla Fransa’nın Sainte-Soline kentinde düzenlenen gösteride 30,000’den fazla kişi mega havzaların inşasını protesto etti. Mega havzalar, büyük ölçüde kitlesel sulamaya dayalı endüstriyel bir tarım modelini sürdürmek için suyu tekelleştirmeyi amaçlayan altyapılardır. Bu altyapılar doğal çevre üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir ve diğerlerinin zararına olacak şekilde sadece çok küçük bir çiftçi azınlığına fayda sağlamaktadır.

Polis kaynaklarının abartılı bir şekilde kullanılmasının ardından, aralarında komada olan iki kişi ve ciddi travma geçiren onlarca kişinin de bulunduğu 200’den fazla göstericinin yaralanmasından üzüntü duyuyoruz. ECVC yaralıların hızla iyileşeceğini umuyor ve kardeşçe selamlarını gönderiyor.

ECVC, suyu savunan sosyal hareketin bastırılmasından duyduğu dehşeti ve Confédération Paysanne, Les Soulèvements de la Terre ve Bassines Non Merci ile derin dayanışmasını ifade eder. Hiçbir şey, bir yurttaş gösterisine karşı polis güçlerinin bu şekilde konuşlandırılmasını ve savaş silahlarının kullanılmasını haklı gösteremez.

Bu olaylar, emeklilik reformuna karşı düzenlenen ve daha önce benzeri görülmemiş bir şiddetle bastırılan kitlesel toplumsal hareketlilik bağlamında gerçekleşmektedir.

Aralarında BM İnsan Hakları Özel Raportörü Clément Voule ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović’in de bulunduğu çok sayıda ses Fransız hükümetini bu baskıcı tırmanıştan vazgeçmeye çağırırken, Fransa Cumhurbaşkanı teslim olmamayı, İçişleri Bakanı ise Les Soulèvements de la Terre’in feshedildiğini duyurmayı tercih ediyor.

Tüm bunlar, cesurca ve barışçıl bir şekilde Devletten sorumluluk almasını ve iklim, çevre ve sosyal acil durum karşısında genel çıkarlar lehine hareket etmesini isteyenleri susturmaya yönelik bir girişimdir.

Avrupa Birliği’nden müdahale etmesini ve Fransa’daki toplumsal hareketlere yönelik baskı ve kriminalizasyona son verilmesini talep ediyoruz. Protesto hakkı bir insan hakkıdır ve hükümetler buna saygı göstermelidir.

Avrupa Birliği’nden Fransa’da sosyal diyaloğun yeniden tesis edilmesi ve insan hakları ihlallerine son verilmesi için arabuluculuk yapmasını istiyoruz.

Avrupa Birliği aynı zamanda su ile temsil edilen ortak malın kullanım haklarının korunması ve adil bir şekilde dağıtılması için çalışmalar başlatmalı ve bu kaynağı koruyan bir tarım modeline geçişi sağlamalıdır.

İletişim bilgileri:

Paola Gioia: ECVC Koordinasyon Komitesi (CC) Üyesi, +49 178 1390024 – EN, PT, DE, ES

0 Paylaşımlar