Cuma, Mart 29, 2024
Basın Açıklamaları

Via Campesina : 10 Eylül 2022 Dünya Ticaret Örgütü ve Serbest Ticaret Anlaşmalarına Karşı Uluslararası Eylem Günü

Çeviren : İlkay Öz

Güney Koreli küçük ölçekli pirinç üreticisi ve köylü aktivisti Lee Kyung Hae, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) neo-liberal politikalarını protesto etmek amacıyla 10 Eylül 2003 tarihinde Meksika’nın Cancun kentinde düzenlenen DTÖ Bakanlar Toplantısı’nın yapıldığı salonun dışında kendini göğsünden bıçaklayarak feda etti. Lee, ülkenin gıda ithalatına karar vermesinin ardından çiftliklerini ve geçim kaynaklarını kaybeden binlerce Koreli çiftçiden biri olduğu için isyan etti. Bu politika DTÖ’nün onayını almıştı.

O tarihten bu yana her yıl 10 Eylül’de La Via Campesina’nın tüm üyeleri ve müttefikleri Lee’nin fedakarlığını anmakta ve ikili, bölgesel ve çok taraflı ticaret anlaşmaları yoluyla küçük ölçekli gıda üreticilerine dayatılan yıkıcı politikalara karşı harekete geçmektedir.

La Via Campesina bu yıl da tüm üyelerini ve mücadele dostlarını fiilen ya da başka bir şekilde harekete geçmeye ve insanların çıkarlarını, sağlığını ve refahını kârın üstünde tutan bir ticaret sistemini talep etmeye çağırıyor.

Gıda krizine son
Köylü Hakları Hemen Şimdi!
Kamu Stokları Hemen Şimdi!

0 Paylaşımlar