Cuma, Nisan 26, 2024
Basın AçıklamalarıGenel

Acele Kamulaştırma Kararları HAK İHLALİDİR!

Pandemi süreci gıdaya olan ilgiyi artırmış, tarımsal üretimin önemini daha belirgin hale getirmiştir. Ne yazık ki bu süreçte dahi sağlıklı gıdaya ulaşabilmenin teminatı olan küçük aile tarımı yapan köylülerin topraklarından koparan politikalar hız kesmemiştir. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına yönelik kararlar alınmaya devam edilmiştir. Ülkemizin verimli toprakları havayı, suyu, toprağı kirleten enerji yatırımlarına feda edilmektedir. 23 Eylül 2020 tarihli Karar sayısı 2970 olan Cumhurbaşkanı Kararı ile santrali istemeyen Salihli Çapaklı Köyü’nde Çöplerden Elektrik Enerjisi üretecek Şirkete yer tahsisi için köylülerin arazilerine “Acele Kamulaştırma” emri verildi.” Yenilenebilir, Temiz Enerji “ adı altında suyu havası, toprağı JES’lerle kirletilmeye başlanan Salihli’nin tarım arazileri bu kez de çöpten enerji üretim santralleri ile kirletilecek. Bu durum bir kez daha gösteriyor ki enerji için doğa ve gıda feda edilecek. Çiftçiler işsiz kalacak, tüketiciler gıda da şirketlere bağımlı hale getirilecek.

Çiftçi-Sen’in de bileşeni olduğu Küresel Çiftçi Örgütü La Via Campesina (Çiftçi Yolu) kısaca “Köylü Hakları” diye ifade edilen “Köylülerin ve Kırsalda Çalışan Diğer İnsanların Hakları” bildirgesini hazırladı ve 2018 yılı sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Köylü Hakları Bildirgesi” kabul edildi. Bu bildirgenin 17. Maddesi “Devletler, yerinden edilmeye karşı koruyucu tedbirleri, uluslararası insan hakları ve insancıl hukuk standartlarıyla uyumlu bir biçimde, yerel mevzuatlarına dahil etmelidir. Devletler, cezai tedbir veya savaş aracı ya da yöntemi olarak uygulanması dahil olmak üzere

cialis uk

, zorla tahliye, ev yıkımları, tarım alanlarının tahrip edilmesi ile toprak ve diğer doğal kaynaklara keyfi olarak el konulması veya kamulaştırılmasını yasaklamalıdırdemektedir.

Acele Kamulaştırma Kararı Toprak Gaspı ve BM’lerin kabul ettiği “Köylü Hakları Bildirgesi”nin ihlalidir. Bu kabul edilemez! Hükümet üstüne düşeni yapmalı Köylü Hakları Bildirge’sini kabul etmeli, Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına son vermelidir.

TOPRAK,ONUR,YAŞAM!

ÇİFTÇİLER SENDİKASI

ÇİFTÇİ-SEN

Ali Bülent ERDEM / Genel Başkan

Adnan ÇOBANOĞLU / Genel Örgütlenme Sekreteri

25- Eylül-2020

0 Paylaşımlar