Pazar, Nisan 28, 2024
Genel

La Via Campesina 8. Konferansı : “Patriarkal sisteme, kapitalizme ve emperyalizme karşı mücadele ve yeni bir toplumsal düzen için Gıda Egemenliği”

Haber: Adnan Çobanoğlu

Dünya çiftçilerinin (*) enternasyonalist örgütü La Via Campesina (Çiftçi Yolu) 1-8 Aralık 2023 de Kolombiya’nın başkenti Bogota’da 8. Konferansını yaptı ve kuruluşunun 30. Yılını kutladı. ÇİFTÇİ-SEN ’i temsilen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu konferansa katıldı. 83 ülkeden 400’den fazla katılımcının olduğu konferansta 17 dilde simültane çeviri yapıldı.

Konferansın temel kurgusu LVC’nin kuruluşunun 30. Yılı ve Gıda Egemenliğini inşa etmek için kısa adı “Köylü Hakları Deklarasyonu” olan  “Köylülerin ve Kırsal Bölgelerde Yaşayan Diğer Kişilerin Hakları Deklarasyonu”nun uygulanması, patriarkal sisteme, kapitalizme ve emperyalizme karşı mücadele edilmesi ve yeni bir toplumsal düzen için Gıda Egemenliği idi.

Şirketlerin hem bizi ve tüm yoksulları sömürdüğü, halkların tüm kaynaklarını gasp ettiği, Yemen’de, Filistin’de, Haiti’de, Chiapas’da, Suriye’de, Libya’da, Sudan’da, Ukrayna’da ve diğer birçok ülke ve bölgede savaşlar yoluyla etnik temizliğe, soykırım stratejilerini ve cinayetleri finanse ettiği, ayrıca bu savaşlardan nemalandıkları vurgulanarak Gıda Egemenliğinin yaratılabilmesi için mutlaka savaşlara karşı çıkmak gerektiğinin altı çizildi.

Filistin’deki soykırım özel olarak kınandı ve gerek Filistin’de, gerekse de Ukrayna’da bir an önce kalıcı barışın oluşturulmasına yönelik çaba sarf edilmesi gerektiğine ilişkin deklarasyonlar yayınlandı.

İklim krizi, ekolojik kriz, ekonomik kriz v.b. kapitalizmin yarattığı krizlere ilişkin tek çözümünün Gıda Egemenliği olduğu vurgulandı. Açlıkla, iklim kriziyle, yeşil kapitalizmle ve onun yanlış çözümleriyle mücadelenin Köylü agroekolojisi, köylü ve halk feminizmi ile başarılabileceğinin , yerel gıda sistemleri güçlendirilebilirse, halkın sağlıklı gıdaya erişiminin kolaylaşabileceği, biyoçeşitliliğin korunabileceği ve köylü ve işçi haklarına saygılı, adalet, eşitlik ve barış dolu bir dünyanın inşa edilebileceği konusunda ortaklaşıldı. LVC kuruluşunun 30. Yılı için hazırlanan şarkıda da bu durum sürekli tekrarlanan; “La Via Campesina Anti Kapitalisttir! La Via Campesina Anti-Emperyalisttir! La Via Campesina Anti-Patriarkaldir!” dizeleriyle dile getirildi.

Konferansa Kolombiya Tarım Bakanlığına temsilen bir konuşmacının yanı sıra, Bolivya’nın ilk kadın Başbakanı da katıldı ve bir konuşma yaptı. Bolivya Anayasası’na Gıda Egemenliği’ni koyduklarını ifade etti.

DTÖ ve benzeri bölgesel ticaret anlaşmalarına ilişkin mücadele edilmesi ve bu kurumların lağvedilmesini talep edildi. Uluslararası ticaret düzeninde köklü bir değişiklik için, Gıda Egemenliği için, işbirliği ve dayanışmaya dayanan yeni bir küresel çerçeveyi hayata geçirmek için mücadele etmeye devam edileceği vurgulandı.

2. Gün başlangıç Mistikası(**)nda Çavbella şarkısı eşliğinde “DTÖ Çiftçileri Öldürüyor” diyerek DTÖ önünde harakiri yaparak intihar eden çiftci Lee anıldı ve DTÖ ne karşı mücadeleyi içeren sloganlar atıldı.

La Via Campesina 8. Konferansı’na Hindistan kalabalık bir heyetle katıldı. Bilindiği gibi 2020 de Hindistan da on binlerce çiftçi günlerce yolları işgal etmiş ve eylemleri bir yıldan fazla sürmüştü. Bütün muhalif güçler bu eyleme destek vermiş, hükumete geri adım attırılmıştı. Onların bu eyleminin videosu alkışlar eşliğinde konferansta gösterildi. Küresel Nyelene Gıda Egemenliği Formu 2025 yılında Hindistan’da gerçekleştirilecek.

Dünya kadın yürüyüşü de dahil küresel bazda örgütlenen 10 civarında kurumun temsilcilerinin konuşmacı olduğu bir panel gerçekleştirildi. (Dünya Kadın Yürüyüşü koordinasyonu Türkiye de bulunuyor ve Genel kurula Dünya Kadın Yürüyüşü adına katılan da Türkiye’den Yıldız Demirtürkan’dı) 2025 yılında Hindistan da yapılacak olan Nyelene Gıda Egemenliği formuna dahil oluş ile ilgili birlikte tartışmalar yürütüldü.

Aynı tarihte (12 Aralık 2023) ülkelerin dahil olduğu “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı”nın 28. si (COP28) Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde yapılıyordu. Bu yıl ki COP’u LVC protesto etti. Bu konferansların iklim krizine gerçekçi çözümler sunmadığının vurgusu yapıldı. Gezegeni serinletmenin, gezegendeki yaşamın devamlılığını garantiye almanın tek yolunun Köylü agro-ekolojisi olduğu, aynı zamanda halkın yeterli sağlıklı gıdaya erişebilmesi için de agro-ekolojiye doğru radikal bir geçiş gerektiği bunun da güçlü bir Tarım Reformu olduğu ifade edildi.

Konferansın temel sloganı her zamanki gibi Mücadeleyi Küreselleştirelim! Umudu Küreselleştirelim! İdi.

(*) Çiftçilik kavramı içine, köylüler, tarım işçileri, topraksız köylüler, yerli halklar, çobanlar, kıyı balıkçıları, orman köylüleri vb. girmektedir.

(**) Mistika: La Via Campesina toplantılarında toplantıya başlamadan önce toplantıya katılan katılımcıların bir kısmının katılımıyla tiyatromsu, birazda doğaçlama bir etkinlik yapılıyor. Farklı diller kullanan, tercümansız anlaşamayan insanların tercüman yardımı olmadan, birlikte uyumlu bir şekilde yaptığı, dayanışmayı, mücadeleyi ifade eden bu etkinliklere “mistika” deniyor. Her gün farklı bir konu işleniyor.

0 Paylaşımlar