Cumartesi, Nisan 27, 2024
Genel

ECVC Brüksel’deki Luxembourg meydanından şunları talep ediyor: Serbest ticaret anlaşmalarına son verin ve köylüler için adil fiyatları sağlayın

Çeviri- İlkay Öz –

La Via Campesina Avrupa Koordinasyonu’ndan (ECVC) yüzlerce köylü traktörlerini yanlarına alarak, AB-Mercosur anlaşması ve diğer serbest ticaret anlaşmalarının sona erdirilmesini ve köylüler için adil fiyatlar talep etmek üzere 30’dan fazla sivil toplum örgütüyle Brüksel’deki Luxembourg meydanında bir araya geldi.
Avrupa’nın dört bir yanındaki köylüler, Avrupalı politikacılardan köylüler için somut değişiklikler talep etmek üzere ECVC ve Belçika’daki örgütlerinden biri olan FUGEA tarafından Pazartesi günü Brüksel’de başlatılan Avrupa protestoları çağrısına karşılık verdiler. ECVC’ye göre Avrupa’nın neoliberal politikaları, köylüler arasında son haftalarda ulusal düzeyde kendini gösteren hoşnutsuzluğun ana nedenidir.
ECVC köylüleri ayrıca Brüksel’e herhangi bir şeyi tahrip etmek için değil, Avrupa’da gıda ve tarımın geleceğine yönelik somut öneriler sunmaya geldiklerinin altını çiziyorlar. Sivil toplumun güçlü desteğinden de yararlanan Avrupalı köylülerin bu koordineli eylemlilikleri sayesinde, köylülerin taleplerini AB’nin karar alma sürecinin merkezine yerleştirmeyi umuyoruz.
AB Komisyonu Tarımdan Sorumlu Üyesi Janusz Wojciechowski ve Avrupa Konseyi başkanı Charles Michel’in kabinesi bu talepleri konuşmak üzere eylem sonrasında ECVC ile görüşmeyi kabul ettiler. Ancak pazartesi gününden beri birçok talebe rağmen Ursula Von der Leyen ve David Clarinval görüşme talebini yanıtsız bıraktılar. Köylülerin gündelik hayatta yaşadıkları tutarsızlıkları ele alabilecekleri şeffaf alanlar yaratma konusundaki bu siyasi irade eksikliği, özellikle Avrupa Komisyonu tarafından kısa süre önce başlatılan tarıma ilişkin stratejik diyalog bağlamında kabul edilemez.
ECVC için bu tutarsızlıkların en önemli örneği, AB-Mercosur serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin devam etmesidir. Bretonya’da bir köylü ve ECVC Koordinasyon Komitesi üyesi olan Morgan Ody’nin eylemdeki açılış konuşmasında altını çizdiği gibi, “Serbest ticaret anlaşmaları çiftçileri, üretim maliyetlerini karşılamayan fiyatlar ve büyük sanayi aktörlerini destekleyen politikalarla ihracata yönelik üretime itmiştir. AB-Mercosur anlaşması ve tüm serbest ticaret anlaşmalarına kesin şekilde son verilmelidir. Gıda egemenliğine dayalı yeni bir uluslararası ticaret çerçevesi istiyoruz.”
Bilakis, köylüler üretim maliyetlerinin üzerinde ve istikrarlı tarımsal fiyatları sağlayan tutarlı tarım politikaları ve piyasa düzenlemeleri ile desteklenmelidir. AB, tüm ürünler için müdahale fiyatlarını ve asgari fiyatları yeniden belirlemelidir. Haksız Ticari Uygulamalar Direktifi İspanya’da gıda zincirine ilişkin çıkarılan yasanın olumlu örneği takip edilerek uygulamaya koyulmalıdır. Ayrıca AB agro-ekoloji ve sürdürülebilir uygulamalara adil bir geçişi kolaylaştırmak adına yeterli bir bütçe ve OTP yardımlarının adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamalıdır. Köylüler de bu geçiş sürecinde idari yükün en aza indirilmesi suretiyle desteklenmelidir.

0 Paylaşımlar