Pazartesi, Nisan 29, 2024
Genel

Via Campesina : “Gazze – Artan Askeri Saldırı ve Çatışmaların Ortasında Hakları ve Onuru Savunmak”

La Via Campesina Yönetim Bürosu | 14 Ekim 2023, Bagnolet

İsrail işgalinin Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da işlediği insanlığa karşı suçların artması bizi derinden öfkelendirdi ve dehşete düşürdü. Filistin halkı 75 yıldır işgal ve kuşatma altında acı çekmeye, sayısız saldırı ve tutuklamaya göğüs germeye devam ediyor. İsrail, art arda altı günden fazla bir süre boyunca Gazze Şeridi’ne, bazen uluslararası yasaklı bir madde olan beyaz fosforu kullanarak yüzlerce havan ve topçu saldırısı düzenledi. Gazze’de yaşayan iki milyondan fazla insanın toplu olarak cezalandırılması affedilemez ve kınanmalıdır. Yerleşim bölgelerini, okulları, sağlık kurumlarını ve hükümet binalarını hedef almak kabul edilemez ve bu durum uluslararası hukuku ihlal etmektedir.

Bizler, küresel bir köylü hareketi olarak, sivillere yönelik şiddeti ve anlaşmazlıkları çözmek için askeri çatışmaları kesinlikle reddediyoruz. Tüm cephelerde gerilimin derhal düşürülmesi, diyalog ve şiddet içermeyen çözüm yollarına geri dönülmesi yönünde acil bir çağrıda bulunuyoruz.

İsrail’in son üç günde sivillere yönelik saldırıları, çoğu kadın, çocuk ve bebek olmak üzere binlerce Filistinlinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlandı. Üstelik bu kritik dönemde elektrik tesisleri tahrip edildi, Gazze Şeridi’ne su tedariki kesildi ve iki milyondan fazla Filistinlinin gıdaya erişimi engellendi; bu da ciddi bir insani krize ve haksız toplu cezalandırmaya yol açtı.

Bu şiddet ve insani acıların kısır döngüsü, merkezinde İsrail’in acımasız yerleşimci sömürgeciliği ve askeri kuşatması bulunan, Filistin halkına yönelik, uzun bir kesintisiz işgal ve baskı geçmişinden kaynaklanmaktadır.

Uzun yıllar boyunca Gazze halkı Gıda Egemenliğinden yoksun bırakıldı, yüksek düzeyde gıda güvensizliği, işsizlik, kara ve denizlere el konulması gibi sorunlarla karşı karşıya kaldı. Hayatta kalmak için gerekli olan temel hizmetlere erişimi sınırlandı. Filistin halkı onlarca yıldır onurundan mahrum bırakıldı. 2006’dan bu yana temel insan haklarını ihlal eden, hareket kabiliyetlerini kısıtlayan ve onları sürekli gözetim altında tutan yasadışı bir kuşatmaya maruz kalıyorlar.

Bu zulme son verilmeli. Misilleme ve ‘kendini savunma hakkı’ bahanesiyle İsrail’in saldırganlığını desteklemek yerine, tüm ülkeler bu askeri tırmanışı durdurmak için acilen diplomatik yöntemlere başvurmalı ve ilgili tüm tarafları müzakerelere ve diyaloğa geri dönmeye teşvik etmelidir.

İnsanların Gazze’den kaçmaları için güvenli koridorlar açılması yönündeki çağrılar, İsrail’in Filistinlileri sınır dışı etme ve topraklarını işgal etme yönündeki uzun vadeli planlarıyla örtüşüyor. Gazze halkı neden topraklarını terk etsin? Daha fazla Filistinli mülteci çözüm değil! Filistinliler, İsrail yerleşimlerine yer açmak için topraklarını kaybetmenin getirdiği aşağılanmanın acısını çekiyor. Filistinlilerin kendi topraklarında kalma hakları var.

La Via Campesina olarak bu zor ve karmaşık koşullarda Filistin halkına dayanışma ve desteğimizi ifade ediyoruz.

Uluslararası köylü hareketi olarak acilen çağrıda bulunuyoruz:

– Bu askeri gerilimi durdurun ve ilgili tüm taraflara müzakere ve diyalog sürecine geri dönme çağrısında bulunun.

– Tüm hükümetleri ve BM’yi bu tırmanışı durdurmak için nüfuzlarını kullanmaya ve Filistin halkına karşı devam eden işgali ve savaşı sona erdirmek için tüm uluslararası forumlarda hızlı bir şekilde harekete geçmeye çağırıyoruz.

– Filistin halkına acilen uluslararası koruma sağlanması çağrısında bulunun.

– Enerji, gıda ve su kaynaklarına erişimin derhal yeniden sağlanması ve Gazze’ye gerekli tüm tıbbi malzemelerin sağlanması çağrısında bulunun. İsrail, hastaneleri ve ilaç depolarını bombaladı ve altyapının çoğunu yok ederek felaket bir durum yarattı.

Küresel bir köylü hareketi olarak La Via Campesina, giderek olumsuzlaşan bu koşullarda gıda üretimini korumak ve sürdürmek için Filistinli çiftçilere ve balıkçılara gerekli her türlü desteği sağlamak üzere harekete geçecek.

Tüm toplumsal hareketleri Filistin halkı için harekete geçmeye ve desteklemeye çağırıyoruz ve hükümetlerine bu askeri çatışmayı azaltmaları ve Filistin halkının içinde bulunduğu felaket durumuna çözüm bulmak için bir müzakere ve diyalog süreci başlatmaları yönünde baskı yapmalarını istiyoruz. Bu vahşi işgaldeki çatışmanın, can kaybının ve yıkımın sona ermesi için bu şarttır.

Ve sonuç olarak Filistin halkına bağımsız bir devlet kurma hakkı da dahil olmak üzere tüm hakları acilen verilmelidir.

0 Paylaşımlar